צליאק\ רגישות לגלוטן\ אלרגיה לגלוטן -  ייתכן וחסר לכם חלבון ויטמינים ואתם גם אנמים ...איך תדעו?



מבחן הגלוטן !


 גלוטן הוא חלבון שנמצא בשלושה מיני דגן: חיטה, שעורה ושיפון. וכמובן בכל מוצר שמכיל חיטה, שעורה ושיפון. 

לצליאקים אסור לאכול גלוטן בכל צורה שהיא!!!


 מיני לחמים , פסטות , תבלינים ועוד.. את הצליאק ניתן לבדוק ע“י ביופסיה ובדיקת דם ...חלק מהתופעות הם כאבי בטן , חוסר התפתחות , גדילה, כאבי בטן  ועוד ...

אם אובחנת כצליאקי לעולם לא תוכל לאכול גלוטן !!


 אם אובחנת עם רגישות לגלוטן יתכן כי לאחר מס חודשים\ שנים תוכלו לחזור לאכול גלוטן. 

חלק מסימני הרגישות דומה לחולה צליאק כמו: 

 הגדילה , חולשה, כאבי בטן, בטן נפוחה , אי ספיגת ויטמינים , אנמיה , קנדידה, רגישות ללקטוז ועוד... 

נובעים מאכילת גלוטן לכן נמנעים מגלוטן לתקופה של כ3 חודשים בודקים את ”סבילות ” הגוף אם תרגישו שינויים תמשיכו בתהליך במידה ותרגישו שאתם בסדר גם אם גלוטן אז... תחזרו לאכול גלוטן !! 


לעומת אי סבילות לגלוטן אצל צליאקים זה לכל החיים !

בנוסף לצליאק, אי סבילות לגלוטן  יש עוד ..

אלרגיה לחלבון החיטה (זה שלי )- זוהי תגובה אימונית אלרגנית שיכולה לבוא לידי ביטוי במערכת הנשימה , מערכת העיכול  ומערכת העור ( אני זכיתי בשלושתם !!).

הטיפול ברגישים לגלוטן , באלרגיה לגלוטן ובצליאק  - הוא אותו הטיפול !!ומבוסס על דיאטה ללא גלוטן!!

התסמינים בשלושת זהים : 

כאבי בטן, שלשולים, עצירות כרונית, בחילות, הקאות, חוסר ספיגת ויטמינים ומינרלים , עייפות, כאבי מפרקים, ופריחות, תת תזונה, עיכוב והתפתחות בגדילה ועוד...

במצבים קשים יותר : פגיעה במערכת העיכול, חסימות מעיים, במעי הדק ובמעי הגס, כיביים , דלקות ועוד..

יש להקפיד על דיאטה ללא גלוטן  במשך כל החיים !!


הדיאטה צריכה להיות מאוזנת ובריאה ואף לצרוף תוספי תזונה וחלבון כדי להימנע מחסרים תזונתיים !!

לשים לב לויטמינים ומינרלים 

בדיאטה ללא גלוטן יש האטה בספיגת הויטמינים והמינרלים במזון בשל כך יש חסרים !!

לשים דגש על מזונות המכילים סיבים תזונתיים 

מאחר ושבתזונה ללא גלוטן בד"כ יש חסר באכילת מזונות אלו.


מה אסור לנו לאכול?


חיטה, בורגול, סולת, קוסקוס, כוסמין, עשב חיטה, דורום, עמילן חיטה, לחמים לסוגיהם על בסיס חיטה, שיפון , כוסמין.. עוגות, עוגיות קורנפלקס וכוד..

המכילים חיטה 

כמו כן גם שעורה  כמו :  גריסים ,ולתת

טוב.. אז אני לא אוכל לחם ... איפה עוד יש גלוטן ? 

תבלינים, פיצוחים, פירות יבשים, עופות, בשרים מעובדים, מזון מתועש, אלכוהול.. חטיפים ..

אז... מה כן מותר לאכול?

תדאגו לרכוש עופות ובשרים טריים 

מוצרים נושאי תווית ללא גלוטן 

אם יש לכם ספק תפנו ליצרן .


הקפידו על אכילת מזון בריא : 

קטניות כמו: עדשים , שעועית לבנה, סויה, אפונה, בוטנים ..

פחמימות מלאות : אורז מלא, קינואה, אגוזים וקטניות.

לשלב חלבון בכל ארוחה כדי לבנות את רקמות הגוף ומערכת החיסון.


בדיאטה ללא גלוטן יש נטיה ברורה לשכוח לאכול חלבון וסיבים תזונתיים , ובשל כך רבים סובלים מתפתחות של אלרגיות , אי סבילות ללקטוז, סוכרת, בעיות במערכת העיכול.

רבים מאיתנו סובלים גן מאי סבילות לקטוז ולכן יש מחסור גם  בסידן !!

הקפידו להוסיף לתפריט גבינות טבעוניות, טחינה משומשום מלא ועוד..



יש להעשיר את המזון בשומן בריא 

כמו : דגים, טחינה מלאה, אבוקדו, שמן זית, אגוזים, וגרעינים לא קלויים.

פירות וירקות :

עשירים  במינרלים וסיבים תזונתיים 

להקפיד על אכילת 5-8 מנות פרי ביום 

ו5 מנות ירקות חמשת הצבעים בארוחה אחת.

סידן ומיראל חיוני לבניית עצמות.

להוסיף תוספי כמו : ויטמין D , אבץ, B12 וחומצה פולית 

להימנע משתיית קפה בזמן הארוחה.


חוץ מצליאק מחלות נוספות לתקופת זמן מסויימת גם משנים את התזונה לדיאטה ללא גלוטן בינהם : קנדידה, פיברומיאלגיה, דלקת שרירים ועוד...