5 הצבעים - חשיבות הירקות במזון

חשיבות הירקות במזון חמשת הצבעים ירקות

 הם מקורות חשובים של חומרים מזינים רבים, כולל אשלגן, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, סידן, ויטמין A וויטמין C. דיאטות עשירות באשלגן עשויות לסייע בשמירה על לחץ דם בריא. 


מקורות אשלגן של ירקות כוללים תפוחי אדמה מתוקים )בטטות(, תפוחי אדמה לבנים, שעועית לבנה, מוצרי עגבניות )רסק, רוטב ומיץ(, סלק, סויה, שעועית לימה, תרד, עדשים ושעועית. 


סיבים תזונתיים מירקות, כחלק מתזונה בריאה הכוללת, מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בדם ועשויים להפחית את הסיכון למחלות לב.


 סיבים חשובים לתפקוד המעי הרגיז. זה עוזר להפחית עצירות. מזונות המכילים סיבים כגון ירקות מסייעים לספק תחושה של מלאות ושובע עם פחות קלוריות.


 חומצה פולית מסייעת לגוף ליצור תאי דם אדומים. נשים בגיל הפוריות שעשויות להיכנס להריון צריכות לצרוך חומצה פולית מספקת ממזונות, , ספינה ובנוסף 400 מיקרוגרם של חומצה פולית סינתטית ממזונות מועשרים או תוספי מזון. זה מקטין את הסיכון של פגמים בצינור העצבי ביפידה, ואנספאליה במהלך התפתחות העובר. ויטמין A שומר על העיניים ועור בריא ומסייע להגן מפני זיהומים. ויטמין C מסייע לרפא חתכים ופצעים ושומר על שיניים וחניכיים בריאים.

 ויטמין C מסייע בספיגת ברזל. מכיל תרכובות גופרית שנלחמות בחיידקים דלקות ושלל מחלות כמו מחלות לב וכלי דם. נמצא בבצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי ותפוח אדמה, כרובית קולורבי לפת, פטריות עולש, ארטישוק ירושלמי.


 הצבע האדום- 

מכיל ליקופן התורם להגנה מפני מחלות סרטן ובפרט סרטן הערמונית, הריאות והלבלב, מחלות לב ושבץ מוחי. נמצא בעגבניה, צנון וצנונית, פלפל אדום, אבטיח, תות שדה. כיל קרוטנואידים שתורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי סרטן ועיוורון. עשויים להאט תהליכי הזדקנות, להפחית סיבוכי סוכרת ולשפר את תפקוד הריאות חלק מהם משמשים מקור לויטמין A שחיוני לראיה , לשמירה על תפקוד מערכת החיסון לגדילה תקינה לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן. 


הצבע הכתום 

נמצא בגזר דלעת דלורית פלפל כתום וצהוב שעועית צהובה קישוא צהוב מלון תירס ובטטה. מכיל כלורופיל שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, בנוסף לוטאין שיש לו חשיבות בשמירה על בריאות העין והאטת תהליכי הזדקנות בה. משמש מעין משקפי שמש פנימיים שתורמים להגנה על עדשת העין מפני נזקי חמצון והתפתחות עכירות ) קטראקט( בנוסף עשוי למנוע טרשת עורקים מחלות לב וסרטן. 


הצבע הירוק 


נמצא בחסה,[ תרד, פטרוזיליה, שמיר, מנגולד, קישוא ירק כהה. בנוסף שייכים הבצל הירוק העירית המלפפון הפלפל הירוק קישוא סלרי שומר .ארטישוק שעועית ירוקה אפונה במיה אספרגוס ועשבי תיבול בנוסף נמצא הפיטוכימיכל סולפוראפן שמשמש כנוגד חמצון וכן מעלה בגוף את רמתם של אנזימים מגינים יחודיים שלוכדים גורמי סרטן וגורמים להם לנוע עם זרם הדם ולהישטף מחוף לגוף. והפיטוכימיקל אינדול 3 קארבינול שתורם , רוקט, ארוגולה, כרוב ניצנים, כרוב סיני. ויש להם יכולת להפחית סרטן השד, רירית מיוחד להגנה מפני סרטן השד על ידי השפעה על ההורמון אסטרוגן. שני הפיטוכימיכלים האלה נמצאים בירקות ממשפחת המצליבים כרוב, ברוקולי 

הצבע האדום 

 צנון וצנונית ובסגול – כרוב סגול(. הרחם, צוואר הרחם, שחלות, ריאות, קיבה , מעי גס, כבד, ערמונית ושלפוחית השתן.) 

הצבע הלבן 

 מצליבים גם בלבן- כרובית לפת וקולורבי .

הצבי הסגול 

הפיטו כימיקלים הבולטים בקבוצה הם הפיגמנטים הסגולים אנתוציאנינים, הנמצאים בכרוב סגול, חציל, בצל סגול, שזיף סגול, ענבים סגולים, תאנה סגולה ועוד. האנתוציאנינים הם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח.